Voedselverlies.

Waarom is voedselverlies een probleem?

Van al het voedsel dat gekweekt en geproduceerd wordt, gaat zo’n 30% ergens onderweg verloren. Op het veld, tijdens het productie- of verwerkingsproces, tijdens het bewaren, bij het koken, niet alles wordt opgegeten …

Dat is enorm veel, zeker als je weet dat er momenteel voldoende voedsel geproduceerd wordt om alle monden te voeden, maar dat er wereldwijd ongeveer een miljard mensen elke avond met honger naar bed gaan. De opdracht om iedereen aan voedsel te helpen, zal de komende decennia bovendien nog een pak zwaarder worden. Er wordt verwacht dat onze aarde tegen 2050 bewoond zal worden door zo’n 9,8 miljard mensen. Dat is twee à drie miljard meer dan nu. Tegen 2050 zullen we dus veel meer voedsel nodig hebben dan nu om de groeiende wereldbevolking eten te geven.
De voedselproductie moet dus omhoog, maar wel op een milieubewuste, duurzame manier.
De productie van voeding is namelijk een van de zwaarste lasten voor onze aarde.

  • Om voedsel te produceren, is landbouwgrond nodig. De stijgende vraag naar landbouwgrond leidt tot het ontginnen van natuurgebieden en dat brengt de biodiversiteit – en de stabiliteit van ons ecosysteem – in het gedrang. Belangrijk: zuivelproducten en vlees vragen veel meer landbouwoppervlak dan plantaardige voeding. Dat komt o.a. door de ruimte die nodig is voor de productie van dierenvoer.
  • Voedselproductie brengt ook CO2-uitstoot met zich mee en dat is nefast voor de klimaatverandering. De CO2 -impact van zuivel- en vleesproductie blijkt vier keer groter dan die van fruit- en groenteproductie.
  • De landbouwsector is bovendien een grote waterverbruiker. Dat leidt tot problemen in gebieden waar water schaars is. De productie van een kilo vlees vraagt 50 à 100 keer meer water dan de productie van een kilo groenten.
  • Bestrijdingsmiddelen beschermen gewassen tegen ongedierte en onkruid en gaan zo verlies van productie tegen, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor het bodem- en waterleven en voor onze bestuivers. Ook verzuring en vermesting zijn belastend voor het milieu.

Gewoon méér voedsel produceren is dus niet de oplossing. Er moet rekening gehouden worden met de draagkracht van onze aarde. Het is logisch dat we dus ook inzetten op het maximaal benutten van het geproduceerde voedsel. Voedselverlies vermijden is dus één van de sporen om tegen 2050 alle monden te kunnen voeden, op een duurzame en milieuvriendelijke manier. En dan is er nog de economische impact van voedsel dat verloren gaat. In Vlaanderen spenderen we gemiddeld 15% van het gezinsbudget aan voeding. Het is zonde om daar 30% gewoon van in de vuilnisbak te gooien! Dat afval moet bovendien ingezameld en verwerkt worden. Ook dat kost geld, zowel voor de overheid, als voor de consument.

Redenen genoeg om mijn uitdagingen aan te gaan!

Duurzame groeten
KliMAATJE.

bron: https://www.mosvlaanderen.be/kostbare-kost-aan-de-slag-voor-minder-voedselverlies